De meest gemaakte fouten bij een offerte

Zoals u waarschijnlijk al wel heeft kunnen lezen op deze website is het opstellen van een juiste offerte geen gemakkelijke klus. Zelfs een voorbeeld offerte is voor sommige bedrijven niet genoeg om een goede offerte op papier te krijgen. Het is de bedoeling dat u bij het opstellen van een offerte een voorstel levert voor het sluiten van een overeenkomst tussen twee of meer partijen. Als zo’n offerte niet goed in elkaar steekt kan dit ernstige gevolgen hebben voor u of uw bedrijf. Hieronder zullen we de meest gemaakte fouten bespreken die voorkomen in een offerte. Voor een juist voorbeeld van een offerte kunt u elders op deze site terecht.

Grammatica

Er is uiteraard geen enkel bedrijf dat in zee zal gaan met een bedrijf dat grammaticale fouten maakt in de geleverde offerte. Ook spelfouten worden uiteraard niet gewaardeerd. Een offerte met spel-, of grammaticafouten wordt bij veel bedrijven niet serieus genomen. En dat is uiteraard terecht. Zorg er dus altijd voor dat de zinsopbouw, de grammatica, de spelling, en de interpunctie altijd kloppen.

Duidelijkheid

Een offerte moet duidelijk zijn. Niet te veel tekst, geen moeilijke lijnen, en vooral geen overbodige informatie. Zorg dat de offerte een overzichtelijke structuur heeft waarop zowel het adres van uw bedrijf als het adres van het bedrijf waar de offerte naartoe gestuurd zal worden duidelijk wordt neergezet. U denkt er misschien niet zo snel aan, maar zorg er ook voor dat het lettertype van een offerte niet te klein is. Dit is vaak erg onoverzichtelijk en dan wordt de offerte onnodig ingewikkeld. Bij de voorbeeld offerte op deze website kunt u zien hoe het wel moet!

Correctheid

Als de grammatica klopt, de spelling is in orde, en de offerte ziet er duidelijk uit, dan is het nog heel erg belangrijk dat er enkel juiste informatie wordt gegeven in de offerte. Zorg er dus voor dat alle informatie die u in de offerte verstrekt correct is. Zorg dat de datum klopt, zorg dat het offertenummer klopt, zorg dat het bedrag klopt, en zorg vooral dat er een juiste beschrijving wordt gegeven. Ook in de voorbeeld offerte kunt u zien wat we precies bedoelen met correctheid van informatie.

Als u de bovengenoemde punten allemaal heeft bekeken en uw offerte voldoet aan deze eisen dan kan het bijna niet meer mis gaan. Waar u dan alleen nog voor moet zorgen is een juiste verzending van de offerte. Kiest u er voor om de offerte per post te versturen, zorg dan dat het adres op de enveloppe klopt. Hierbij is het ook belangrijk dat de juiste naam op de enveloppe wordt geschreven zodat de offerte meteen bij de juiste persoon in handen komt. Als u er voor kiest om de offerte via een email te versturen dan kunt u dit het beste als een PDF-bijlage doen. Een PDF bestand kan op iedere computer, tablet en telefoon worden geopend.